Почистване на климатик

Климатиците могат да бъдат отлична основа за развитие на мухъл. Прахът се наслагва на охладителните ребра, след което се превръща във влага, тъй като климатичните системи кондензират водата от въздуха. Прах в комбинация с влага е добра предпоставка за образуване на мухъл. Мухълът не се появява до такава степен, когато климатикът работи или е студено, но между работни цикли, както и по време на дълги период, когато климатикът не е необходим, появата на мухъл е в разгара си.

Редовното почистване на вашия климатик подобрява здравето ви, като премахва плесента и праха и подпомага ефективността на климатика.

Много малко се изисква, за да почистите прозоречен климатик, освен много търпение. Ако търпението е нещо, което ви липсва, тогава това е работа, която трябва да възложите на местния сервиз. Нужните инструменти: 

  • Четка за почистване с дълга дръжка
  • Препарат за почистване на климатик
  • Нов филтър (ако използвате за еднократна употреба)
  •  

Процедура по почистване на климатика

Почистване на климатика, питата и филтъра 1. Започнете с отстраняване на филтъра от предната решетка. Ако е за еднократна употреба, просто го заменете с нов. Другите видове са произведени с пластмасова рамка и могат да бъдат почистени и използвани отново. За да почистите филтър за многократна употреба го поставете в мивката и поръсете повърхността му с прах за пране. След това го полейте с гореща вода, около 3 см, достатъчно количество, за да се потопи напълно филтъра. Накиснете го за около 15 мин. Изкарайте го от водата и го изплакнете с топла вода. Напръскайте го с препарат за почистване и го прострете, за да изсъхне, докато почиствате климатика. 2. Използвайте четката, за да премахнете мръсотията и праха от повърхността на изпарителя. Почиствайте с движение нагоре-надолу. Не чистете с четката с движение наляво и надясно и не допускайте да се допира до перките. Те са направени от много фина пластмаса и лесно биха могли да се повредят. 3. След като почистите повърхността от мръсотията, напръскайте със препарат за почистване на климатик и включете климатика на режим охлаждане. Оставете го да подейства за около 15 мин. или според указанието на препарата, който използвате. Това време ще е нужно на препарата да разтвори и отстрани скритата остатъчна мръсотия. Пазете всички електрически връзки или компоненти, които може да са в близост до изпарителя. Бъдете много внимателни, тъй като изпарителя е пълен с охладител с високо налягане. Неправилното поставяне на капака може да доведе до поява на вибрации и шум. За да отстраните шума, поставете капака правилно като го притиснете за да прилепне плътно за климатика. Повтаряйте тази проста процедура за почистване ежемесечно. Ако го направите, вашата машина ще бъде готова за още много години надеждна работа.