Избор на климатик

4.30769
Оценка: 4.3 от 13 гласа

При правилно оразмерена мощност, изборът на климатик се свежда до сравнение офертите на многобройните фирми, условията за монтаж и гаранционно и извънгаранционно обслужване . Гаранцията на различните фирми се движи в широки граници – от 2 до 4 години. На пазара преобладават азиатски климатици от Япония , Корея, Китай, като най-качествени от тях са японските климатици . Могат да се намерят и американски и немски модели, повечето от които също са произведени в Азия.

ИЗБОР НА КЛИМАТИК - ПЕТ ПРЕПОРЪКИ ОТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ НА OSAKA

1. Качествените климатици могат да ви отопляват през зимата , дори когато температурата навън е по-ниска от минус 20oC . По този начин икономисвате ел. енергия от 2 до 4 пъти в сравнение със стандартните отоплителни уреди.
2. Изборът на по-мощен климатик е във ваш интерес, защото той ще работи по-малко време, за да достигне зададената от вас температура. Така икономисвате ел. енергия, климатикът работи по-малко време и се амортизира по-бавно . Разликата в цената се компенсира за 1 до 6 месеца.
3. Изборът на климатик трябва да е много прецизно обмислен, имайки предвид, че е дълготрайна инвестиция и по-евтиния вариант много често излиза по-скъп . Необходимо е да имате ясна представа какво купувате, къде е сервизната база, от колко години фирмата е на българския пазар, както и как се гарантира качеството и гаранцията на уреда.
4. Имайте предвид, че за битови нужди, за охлаждане са ви необходими от 40 до 50 W на м3, а за отопление от 60 до 70 W на м3, а при наличието на външни стени, първи или последен етаж, лоша топлоизолация; обширни помещения като търговски обекти, ресторанти и др. е необходимо да се изчисли от компетентно лице.
5. Също важно за Вас е какви функции, филтри и опции предлага избраният от вас климатик . Проверете показателите за шум на външното и вътрешното тяло , за да гарантирате както вашето, така и спокойствието на околните.

Заблуда при избор на климатик

Не са малко собствениците на заведения, които объркват и смесват възможностите на големите климатични системи с тези на климатизаторите. Става въпрос за вентилацията, която сплит-системите не решават, независимо от наличието в някои от тях на специални филтри, улавящи тютютевия дим . За заведенията е от голямо значение миризмите на ястия, алкохол и тютюнев дим да не влошават микроклимата и да не попиват в дрехите на гостите. Затова въпросът със системата на вентилиране трябва да намери свое отделно решение, когато климатизацията е решена със сплит-система .
Инверторните климатици спестяват енергия
Когато настроената стайна температура достигне желаната стойност, инверторния климатик превключва на по-ниска мощност, за да поддържа оптитмална температура без загуба на електричество.В случай на голяма температурна разлика климатика работи на на максимална мощност, при което се достига желаната температутра за много по-малко време от-колкото ако се използва друг тип климатик.